Сьогодні в міжнародному співтоваристві екологічні проблеми стали розглядатися, як загроза національній безпеці. Про це говорили 19 березня під час засідання ГО «Рада з екологічної безпеки», почесним головою якої є Олексій Порошенко.

«На сьогоднішній день «Рада з екологічної безпеки» приділяє велику увагу захисту навколишнього середовища, адже ми розуміємо, що необхідно якнайшвидше розробити національні стратегії екологічної безпеки, збереження природи, впровадження нових екологічно чистих технологій» - зазначив Голова ГО «Рада з екологічної безпеки» Сергій Орєхов.

Громадська організація, до складу якої входять видатні вчені, науковці та громадські діячі, сьогодні веде посилену роботу над питанням енергетичної незалежності України, вітро - та гідроенергетики, підтримують розробку сучасного екологічного палива «Біомазут» - абсолютно нового виду палива, альтернативного рідкому, яке буде обходитися значно дешевше, ніж аналоги на ринку. «Українські науковці розробили унікальну технологію виробництва екологічно чистого мазуту з біомулових опадів міських очисних споруд, яких в Україні, за найскромнішими підрахунками, накопичилося в межах 200 млн. тонн», - наголосив Володимир Мікуленко, директор НВПУ.

Президент НАУ Олексій Оніпко зазначив, що майбутнє за відновлюваною енергетикою і повідомив, що в країнах членах ЄС з 2019 року буде дозволено лише будівництво будинків, які використовують відновлювані джерела енергії та альтернативні види палива (будівлі з майже нульовим споживанням енергії).

«Україна має колосальний і різноманітним природним потенціалом. У нас розташовані унікальні екосистеми, що впливають на стійкість природи всієї нашої планети. І ми зобов'язані зберегти це багатство, забезпечити екологічний баланс, а значить, підвищити якість життя наших громадян», – наголосив Герой України, Перший космонавт Незалежної України Леонід Каденюк.

Під час засідання було обговорено створення Інтерактивної екологічної карти України, цього у першу чергу вимагає велика кількість техногенно-небезпечних підприємств на території нашої держави – їх близько 6,5 тисяч. «Завдяки такій карті стане можливим щоденне інформування Уряду та відповідних профільних органів про стан довкілля, з метою оперативного реагування на виникаючі проблеми» - зазначив заступник Голови Валерій Цибух.

Члени засідання акцентували увагу на необхідності впровадження ефективного екоінформування і серед населення – повідомляти про екологічний стан країни та світу, проводити різноманітні акції, направлені на покращення стану навколишнього середовища.

mediaUA