У Києві за круглим столом у залі компанії SigmaBleyzer  зібралися провідні кооператори сучасності, лідери кооперативного руху, ініціатори й ідейні натхненники відродження славних традицій кооперації в Україні, щоб спільно обговорити перспективи співробітництва, потенційні законодавчі ініціативи й пріоритетні вектори розвитку. Ініціаторами заходу виступили корпорація «Сварог Вест Груп», Фундація «Аграрна наддержава», Український кооперативний альянс, Перший національний аграрний кооператив, Європейська соціальна академія, Благодійний фонд «Зміцнення громад», Агенція регіонального розвитку Східного Донбасу за сприяння Хмельницької обласної державної адміністрації та Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Серед почесних гостей – Жан-Жак Ерве, радник Правління з питань сільського господарства ПАТ «Креді Агріколь Банк», кавалер Ордена Почесного Легіону, офіцер нагороди «За заслуги у сільському господарстві»; Хельга Пендер, координатор сектора реагування на кризу Представництва ЄС в Україні; Фаррух Тоіров, координатор надзвичайних програм Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні; Саваш Кючюк, координатор проектів Конфедерації підприємців та промисловців Туреччини в Україні; Владислава Рутицька, радник Міністра аграрної політики та продовольства України, керівник проектів, які захищають інтереси українських виробників на іноземних ринках та інші.

Під час Круглого столу експерти обговорили пропозиції щодо створення сприятливих умов для покращення інвестиційного клімату, лобіювання законодавчих ініціатив для полегшення розвитку кооперативного руху, покращення інформаційної політики як торування шляху до добробуту мешканців сіл, а відтак – економічної незалежності нашої держави.

Сьогодні важко уявити, що Україна, маючи найродючіші чорноземи та найпрацьовитіших людей, може стати претенденткою на «голодне існування». Проте великі врожаї зовсім не гарантують аграріям високих прибутків. Навпаки, чим більше зернових – тим нижчі на них ціни. Це класична пастка, в яку потрапляють країни, орієнтовані на експорт сировини, а не готової продукції. Інша справа – кооперативи, в яких ставка робиться на готовий продукт із етикеткою «hand made», що дозволяє реалізовувати його за цінами світового ринку. І хоча, за твердженням експертів, стратегія «житниця Європи» вже не працює, усі сходяться на думці, що ситуацію можна виправити шляхом об’єднання зусиль влади, великого бізнесу та дрібного фермерства. Наразі акумуляція ініціатив відбувається саме в крупних агроформуваннях, для яких фермер – далеко не конкурент, а співвітчизник, якого необхідно підтримати.

Будувати свою економічну незалежність почали на землях Західної України, створивши для цього дієвий інструмент – Перший національний аграрний кооператив. Засновником та ідейним натхненником ПНАКу став Андрій Гордійчук, голова правління найефективнішої агрокомпанії України – корпорації «Сварог Вест Груп», засновник найінноваційнішого холдингу вітчизняного агроринку – НТІ, очільник Фундації «Аграрна наддержава». Говорячи про кооперативний рух, він завжди наголошує на тому, що головним досягненням сьогодення є повернення віри та впевненості людей у власній самодостатності. Селяни почали вірити в те, що праця на землі може бути прибутковою, приносити гарний дохід, а село віднайшло шлях до розвитку, а не до занепаду. Селяни отримали змогу самостійно піклуватися про свій край, вкладати кошти в його розвиток. Народ нарешті отримав владу, стимул працювати та ті довгоочікувані гідні умови для життя. Це те, чого прагнули і що ставили за мету.

– Кооперацію можна сміливо назвати одним із запрограмованих генетичних кодів українців. Не існує нині більш природнішої форми економічних відносин для нас, ніж об’єднання зусиль господарів задля підвищення рівня не лише спільного, а й особистого добробуту кожного. Так працювали ще в середині ХІХ століття ремісничі артілі, цим керувались у ХХ столітті споживчі спілки, про поширення таких практик говорять сьогодні експерти із питань кооперації. Кооперативний рух, він ніби будує державу в державі, де люди – рівні між собою, а ідеї кожного – мають право на життя, –  зазначає Андрій Сапіженко, голова Першого національного аграрного кооперативу.

Своєю чергою, щоб стимулювати створення кооперативів та привабити інвесторів, Мінагрополітики взяло участь в опрацюванні дуже важливого проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств».

– Станом на початок 2016 року в Україні було зареєстровано 998 сільськогосподарських виробничих кооперативів та 1 026 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Проте реальну господарську діяльність здійснює лише 54,9% з них. У галузевому розподілі це: молочарських – 156 (27,6%), із обробітку землі та збирання врожаю – 153 (27,1%), м’ясних – 17 (3,0%), плодоовочевих – 67 (11,8%), зернових – 36 (6,43%), із надання інших послуг – 135 (23,9%), – наголосила Владислава Рутицька, радник Міністра аграрної політики та продовольства України, а також керівник проектів, які захищають інтереси українських виробників на іноземних ринках.

Завершальним етапом обговорень стало підписання Меморандуму про співпрацю між Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією у в напрямку консолідації зусиль задля розвитку кооперативного руху в Україні. Документ став логічним продовженням підписаного у жовтні Меморандуму про співпрацю у напрямку забезпечення сталого розвитку територій між громадською організацією «Європейська соціальна академія», Українським кооперативним альянсом, Першим національним аграрним кооперативом, Благодійним фондом «Зміцнення громад» та Агенцією регіонального розвитку Луганської області.